Denne workshop henvender sig både til dig, der arbejder med skuespil, og har lyst til at dykke ned i fire grundlæggende arketyper som inspiration til et dybt karakterarbejde, og til dig, der har en fornemmelse af, at du som privatperson rummer nogle kræfter og ressourcer, som ligger i dvale under overfladen, og som du har lyst til at undersøge som led i en personlig udvikling.

På workshoppen skabes der et trygt rum, hvor der vil være mulighed for at udforske sider af dig selv, som ikke nødvendigvis får plads i hverdagen. Dette er enormt befriende og meget øjenåbnende for de fleste.

Derudover er dine indre arketyper som et panel af vise rådgivere, der kender dig bedre end nogen andre, og det at lytte til, hvad de har at fortælle, kan være en stor hjælp i forhold til at træffe beslutninger og sætte en retning for dit liv, som er sand for lige netop dig.

Hvad er arketyper?

Arketyper er mønstre eller figurer, som genkendes på tværs af kulturer og tider, og som ofte ligger til grund for symboler i drømme eller for karakterer i film, teater og bøger.

Carl Gustav Jung kaldte arketyperne for ”urbilleder”, og beskrev dem som medfødte, ubevidste psykiske strukturer, der vedrører universelt menneskelige livserfaringer.

Når vi oplever en arketype i f.eks. en drøm eller en film, mærker vi en umiddelbar genkendelighed, fordi vi omgående associerer til tidligere erfaringer med denne arketype. Det kan f.eks. være Moderen, Herskeren, eller Magikeren.

Der er mange måder at forstå og arbejde med arketyper på, men i dette forløb tages der udgangspunkt i 12 grundarketyper, som hver især repræsenterer en del af den menneskelige psyke.

Forløbet

Arketypeforløbet er delt op i 3 moduler, hvor der arbejdes med 4 arketyper i hvert.

I dette første modul arbejdes der med:

Det er vanskeligt at oversætte betegnelserne til dansk, da de nemt mister en del af deres betydning, men en mulig oversættelse er:

”Det uskyldige barn”, ”Det forældreløse barn”, ”Krigeren” og ”Faderen/Moderen”.

Disse 4 arketyper siges tilsammen at danne fundamentet for vores personlighed – også kaldet vores ego. At have balance i disse 4 arketyper er fundamentalt for at kunne fungere i sociale sammenhænge, kæmpe for det, vi tror på, og passe på os selv og andre.

Der vil senere blive tilbudt et arketypemodul 2 og 3. Hvert modul kan tages for sig selv, eller som en del af et forløb i sammenhæng med de andre.

Hvad består arbejdet i?

Undervisningen vil bestå af refleksion over en række dybe spørgsmål, som inviterer dig til at lytte til hver arketypes råd til dig på forskellige områder. Der vil både være rum til at lave disse refleksioner for dig selv, og til at dele med de andre deltagere. Derudover vil vi arbejde med fysiske, meditative og kreative øvelser, der alle har til formål at styrke kontakten til dine indre arketypiske kræfter og intuition.

Hvem underviser?

Jeg hedder Sofie Alhøj, og er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i 2015.

I forbindelse med min uddannelse, stødte jeg for første gang på arketypearbejdet, og det ramte mig så dybt, at jeg har beskæftiget mig med det lige siden. Sideløbende med mit arbejde som skuespiller, har jeg desuden altid været meget optaget af meditation og personlig udvikling, og har uddannet mig inden for dette på bl.a. Vækstcentret, diverse meditation retreats forskellige steder i verden, samt en uddannelse som transbiologisk traumeterapeut hos Mygind Institute.

I 2019 stiftede jeg Foreningen for Skuespil og Bevidsthed, der har til formål at lave kurser og arrangementer i krydsfeltet mellem skuespil, meditation og personlig udvikling.

Praktisk

Forløbet foregår i Salen i Odense, som er en tidligere danseskole, der nu er omdannet til kursussted og spillested for Foreningen for Skuespil og Bevidsthed og vores samarbejdspartnere. Undervisningsrummet er et stemningsfuldt lokale med sildebensparket, der emmer af årtiers kreativ udfoldelse og fordybelse.

Adressen er Vestergade 21, 1. sal, 5000 Odense C.

Prisen for kurset er 750 kr.

Der er mulighed for at søge om nedslag i prisen, for mennesker der føler sig tiltrukket af arbejdet, men er i en presset økonomisk situation.

Undervisningen foregår lørdag d. 11. februar og søndag d. 12. februar 2023, fra kl. 10-16 begge dage.

Tilmelding

Workshoppen er åben for alle, uanset om du har erfaring med arketyper eller skuespil, eller blot ønsker at lære dig selv at kende på et dybere plan.

Min erfaring er, at det er meget stærkt at være flere, der undersøger de arketypiske kræfter sammen, idet energien forstærkes, og hver person tilføjer nye aspekter den samme arketype til gruppen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig eller høre mere, er du meget velkommen til at skrive til mig på: sofiealhoj@gmail.com med en kort beskrivelse af dig selv. Du vil herefter modtage en endelig bekræftelse på, om du har fået plads på forløbet.